O nama
O nama

Liburnicon je festival ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike, naprednih znanosti, povijesti i mitologije, koji već 19 godina zaredom organizira udruga Kulturni front iz Opatije.

Prvi Liburnicon održan je 2006. pod imenom Abbacon i tada je to bilo okupljanje tek nekoliko desetaka zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i fantastiku sa šireg prostora grada Opatije. Danas je to festival s više od 2500 posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, koji svojim užim i širim programom privlači ljude svih dobi i interesa. U početku je Liburnicon zaživio kao mala ljetna konvencija na Liburniji, da bi se s vremenom pretvorio u festival koji osim svog konvencijskog programa nudi i glazbeni, umjetnički, pa čak i izletnički sadržaj.

Liburnicon se održava u Opatiji, gradu na obali sjevernog Jadrana, smještenom podno planine Učke, a udaljenom svega petnaest kilometara od Rijeke, trećeg grada po veličini u Hrvatskoj. Opatija je predivan grad naočite arhitekturalne vrijednosti, orijentiran isključivo prema turizmu te se za nju s razlogom kaže da je grad „vila i hotela“.

Svake godine trudimo se dovesti zanimljive predavače, znanstvenike i književnike iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. U dosadašnjem radu posjetili su nas i podržali: dr. sc. Davor Pavuna, akademik Vladimir Paar, arh. Ranko Starac, ugledni astronom Korado Korlević, fizičar dr. sc. Davor Horvatić, biolog Miroslav Radman, astrofizičarka Vernesa Smolčić te mnogi drugi.

Osim domaćih istaknutih ličnosti iz svijeta znanosti i književnosti, na Liburniconu su gostovali i istaknuti inozemni gosti, od kojih su samo neki:

2011  Guy Gavriel Kay

2012  Steven Erikson

2013  Jacqueline Carey

2014  Ian GibsonGillian PolackShadows of Esteren

2015  Klaudija Čermak

2016  Richard WatsonDmitrij Gluhovskij

2017  Alexander Freed

2018 Czech Games EditionJonathan StroudSteven EriksonEnis ČišićGoran Sudžuka

2019 Tad WilliamsSweet Angel Cosplay

2022 Laini Taylor, Banshee Cosplay

2023 Monte Cook

Program Liburnicona objedinjuje edukativni i zabavni sadržaj. U zabavnom programu na različite načine sudjeluju organizatori, volonteri, gosti, izlagači i – najvažnije – posjetitelji. Igre, predstavljanja, i priredbe dio su sadržaja koji čini razliku između našeg festivala i stranih konvencija. Zabava uz koncert i osvježavajuće pivo, popodnevno kupanje na opatijskim plažama ili pak partija „Giant Settlersa“ između predavanja, ono je što čini naš festival drugačijim od drugih.

U svakom slučaju, Liburnicon je sjajno mjesto za upoznavanje novih ljudi ili obnavljanje starih poznanstava. Odličan je način za provesti konstruktivan i zabavan vikend uz bogati program u kojem svatko može pronaći nešto za sebe: i oni koji su zainteresirani za sam program festivala, i oni koji žele provesti vrijeme u druženju i igranju raznih stolnih igri ili kupanju i šetnji šumom te Opatijskom rivijerom.

Liburnicon promo video iz 2019., by Marin Ćuk Vurnek Eventography

Na našem Youtube kanalu mogu se pogledati snimke prošlih predavanja, reportaža…
a tamo su i dobri stari traileri 😉

Pokreni video
Pokreni video

Foto albumi prošlih Liburnicona nalaze se na našoj Facebook stranici.

2017

Foto albumi prošlih Liburnicona nalaze se na našoj Facebook stranici.

2017

Toliko o nama. Vidimo se na sljedećem Liburniconu!

liburnicon team 2023
Kontakt organizatora
liburnicon@kulturnifront.hr

Kulturni front

Maršala Tita 42, 51410 Opatija

udruga@kulturnifront.hr